Tuu pellaamaan – Turvallista pelikasvatusta Raahen seutukunnan lapsille ja nuorille

Raahen Porvari- ja Kauppakoulussa haluamme olla mukana kaikissa digitaalisen harrastamisen ja pelaamisen osa-alueissa. Kehittyvä uusi e-urheilun toimiala on alue, jolle koulutamme sekä liiketoiminnan ja ICT-alan osaajia että valmennamme kilpapelaajia. Lisäksi haluamme luoda kestävän ja terveellisen pelikasvatuksen kulttuurin Raahen seutukuntaan. Tuu pellaamaan – Turvallista pelikasvatusta Raahen seutukunnan lapsille ja nuorille -hankkeen voimin saimme luotua huoltajille tarkoitetun pelikasvatusoppaan, jonka voit ladata tulostettavaksi. Hankkeen avulla saimme myös kokeiltua erilaisia uusia pelikasvatuksen toimintamalleja seutukunnan yläkoulujen kanssa.

Pelaamisen ongelmat:
Videopeliaddiktio tai videopeliriippuvuus on tila, jossa henkilöllä on vaikeuksia hillitä videopelaamistaan ja se voi vaikuttaa haitallisesti heidän fyysiseen, psyykkiseen ja sosiaaliseen hyvinvointiinsa.

Videopeliaddiktion oireita:

  • Intensiivinen kiinnostus videopelien pelaamiseen, suuri intohimo videopelejä kohtaan
  • Huomattavasti lisääntynyt ajankäyttö videopelien parissa, kiinnostuksen menetys aiempiin harrastuksiin tai sosiaalisiin aktiviteetteihin.
  • Pelaamisen rajoittamisen vaikeus, peliajat lipsuvat ja pelaamisen lopettaminen ei onnistu, vaikka pelaajalla olisikin muita vastuita kuten läksyt, samalla unensaanti alkaa häiriintymään.
  • Pelaajan käyttäytyminen saattaa muuttua, pelaamista rajoittaessa ilmaantuu ärtyneisyyttä, levottomuutta tai ahdistuneisuutta.
  • Sosiaalinen elämä heikkenee, pelaaja alkaa usein pikkuhiljaa vetäytymään kavereistaan ja viettää suuren osan ajastaan yksin pelien parissa.

Yksittäisten oireiden esiintyminen ei välttämättä tarkoita, että pelaajalla on videopeliaddiktio, addiktioon liittyy yleensä useiden oireiden toistuvaa ja jatkuvaa ilmenemistä, sekä merkittävää haittaa elämässä.

Sanakirja huoltajille
PEGI = Pan European Game Information, ostopäätösten tueksi luotu ikärajausjärjestelmä.
Videopeliaddiktio = vaikeus hallita ja kontrolloida videopelien pelaamista, mikä aiheuttaa haittoja fyysiselle, psyykkiselle ja sosiaaliselle hyvinvoinnille.
Twitch = suoratoistopalvelu, joka keskittyy videopelien suoratoistoon ja sisältää myös muuta sisältöä kuten musiikkia, keskusteluja ja luovaa sisältöä.
Battle Pass = pelin sisäinen etenemismuoto, joka antaa pelaajille mahdollisuuden voittaa kosmeettisia esineitä pelissä peliaikaa tai maksua vastaan.
Mikrotransaktio = useimmiten halpa ostos pelin sisällä, pääasiassa kosmeettisia esineitä peliin.
Skin = kosmeettinen esine pelissä, useimmin joko pelihahmolle tai pelissä käytettäville esineille.
Lag = verkkoyhteyden pätkimistä, joskus myös laitteiston tehojen riittämättömyyttä. Vaikuttaa usein pelaamiseen erittäin negatiivisesti.
AFK = away from keyboard, poissa näppäimistön äärestä.
BRB = be right back, tulen kohta takaisin.
F2P = free to play, ilmaiseksi pelattava peli. Saattaa silti sisältää pelinsisäisiä ostoksia, kuten battle passeja tai mikrotransaktioita.
GG = good game, hyvä peli
Map = pelin kartta, pelialue tai pelimaailma

Raahe esports Academyn toiminnasta vastaavat:

 
RPKK
Raahen lukio
EU
Leader